Artikel

Sådan driver et designbureau et Sprint:Digital forløb

10/01 2019

Del her:

I efteråret 2018 sprintede tre virksomheder sig til digitale løsninger i pilotudgaven af Sprint: Digital, som er arrangeret af D2i – Design to innovate og Dansk Design Center. I fem dage holdte designbureauret Developa virksomhederne på sporet. Her er, hvordan det gik til.

Væggene er plastret til med gule post-it sedler og rundt om tre borde sidder ansatte fra hver sin virksomhed. Det er medarbejdere og direktører, som alle snakker, peger, diskuterer med stor iver om, hvordan de finder frem til en løsning på deres problemer med digitalisering.

Rundt i rummet går Per Voss Nielsen og Andrew Nagel fra designbureauet Developa, som faciliteter pilotudgaven af Sprint:Digital. Forløbet kører fra mandag til fredag og med 25 års erfarings sørger Developa for, at virksomhederne kommer sikkert i mål i slutningen af ugen.

Per Voss Nielsen er design- og innovationskonsulent, og hver morgen i de fem dage præsenterer han virksomhederne for en række designmetoder, som de anvender i løbet af dagen. Det er hans opgave at holde virksomhederne på sporet og sørge for, at de hele tiden arbejder sig fremad.

 

En lærerrolle

Metoderne, virksomhederne lærer at bruge, kommer fra designtænkning, og der er mange forskellige metoder at tage fat i. For eksempel gennemrå en af virksomhederne, hvordan deres produkt bruges igennem en almindelig dag for at se, hvor der måske kan forbedres ved at tweake nogle ting, fortæller Per Voss Nielsen.

”I de her fem dage bliver vores rolle måske lidt ligesom lærere i den forstand, at vi følger virksomhederne i en uge og hjælper dem med undervisning og vejledning i noget nyt, som de ikke kender til. Men vi er faktisk også en slags elever, for vi lærer meget om virksomhedernes forskelligartede brancher, som vi kan bruge, hvis vi skal lave forløb med andre lignende virksomheder i fremtiden, ” siger han.

Per Voss Nielsen ledte selve pilotsprintet, mens direktør for Developa, Andre Nagel, hjalp til. Andrew Nagel påpeger, at Sprint:Digital er henvendt til små og mellemstore virksomheder, som ofte ikke har stiftet bekendtskab med designmetoder før.

”I dette sprint introducerer vi mange nye metoder for deltagerne, fordi de fleste virksomheder, der deltager, ikke har prøvet et designsprint før. Større danske virksomheder har ofte hele afdelinger, som arbejder med design og udvikling, så der konsulterer vi mere, mens vi i Sprint:Digital får lidt den der lærerrolle, ” siger Andrew Nagel.

 

Kendt fra Google

I et sprint handler mandag om at omfavne problemet, tirsdag om at ideudvikle, onsdag skal en ny ide konkretiseres og torsdag skal der laves en prototype. Fredag tester virksomhederne så prototyperne og evaluerer resultatet.

Google Venture har pioneret sådanne sprintforløb i de seneste år, men Andrew Nagel fortæller, at det faktisk er noget, de har mange års erfaring med i designbureauet.

”I de 25 år, vi har drevet Developa, har vi lavet koncentrerede forløb med designmetoder ligesom et sprintforløb. Google har helt sikkert hjulpet med at udbrede det og sætte navnet ”sprint” på det, men det er en gennemtestet måde at tænke på, som vi har kendt til længe, ” siger Andrew Nagel.

Efter de fem dage er deltagerne fra virksomhederne trætte. De kom all frem til en løsning på deres digitaliseringsproblemer, og det glæder Per Voss Nielsen.

”Det var sjovt at følge, hvordan de tog imod de nye oplevelser, de fik igennem de fem dage. Det var særligt sjovt at se dem springe ud i noget helt ukendt og så få nogle store ahaoplevelser, som helt ændrede deres syn på deres eget problem, ” siger han.

Du kan læse mere og tilmelde dig Sprint:Digital her

 

14 bureauer er udvalgt til at styre de mange sprints, der skal foregå i 2019. Hvem de er, kan du læse mere om her

 

Fakta om Developa

Developa konsulterer i både den private of offentlige sektor og arbejder i Danmark og i udlandet.

Designbureauet begyndte i 1993 og har 25 års erfaring i at arbejde med designtænkning

Developa har tre kerneområder, som de arbejder indenfor. Det kalder de Design Management, Design Process og Design R&D.

Developa har hjulpet med at finde løsninger i brancher som legetøjsproduktion, dyrelægeudstyr, olie- og gasindustrien, sikkerhedsfodtøj og mange andre.