Artikel

Nedtælling til Danish Design Award: Building Markets

17/05 2017

Del her:

En fiks engangsgrill? Det lyder næsten umuligt, men ikke desto mindre har danske CasusGrill genopfundet konceptet for engangsgrills. Firmaet er, sammen med tre andre finalister, nomineret i kategorien Building Markets til Danish Design Award.

Når vinderen af kategorien Building Markets afsløres til anden del af Danish Design Award, er det samtidig en fejring af, den forskel design kan gøre. Formålet med prisen er at demonstrere, at design kan bidrage til øget vækst i form af mersalg, nye markeder og nye eksportområder. Prisen gives til en løsning, der er skalérbar, er en videreudvikling af eksisterende produkter eller serviceydelser eller er udvikling af helt nye produkter eller serviceydelser.

En af finalisterne i Building Markets kategorien er CasusGrill, et firma, der specialiserer sig i en ny type af bæredygtige engangsgrills. Den gammelkendte aluminiumsgrill er anvendelig til alt fra grillede bøffer til klistrede skumfiduser, men designet og materialerne er hverken bæredygtige eller miljørigtige, og grillens funktionalitet er ofte tvivlsom. Her opstod ideen til CasusGrill miljøvenlige alternativ for næsten 10 år siden.

”Vi var på autocamperferie i Frankrig i 2009, hvor vi havde medbragt traditionelle engangsgrills i aluminium. Vi opdagede to ting på turen: 1) Der lå aluminiumsgrills spredt rundt omkring på de bålområder, vi benyttede, og 2) de almindelige engangsgrills var både svære at antænde og anvende, fordi varmen ikke blev fordelt ensartet på grillen,” siger Carsten Nygaard Brøgger, adm. direktør og grundlægger af CasusGrill.

CasusGrill er lavet af FSC-certificeret pap foret med lavasten. Grillristen er lavet af bambus, og briketterne er af bambustrækul. I modsætning til normale engangsgrills, der kan brænde i timevis uden at blive klar, så er CasusGrill, ifølge Carsten Nygaard Brøgger, klar til brug efter kun 5 minutter. De naturlige materialer sikrer en ensartet, høj varme, der varer cirka en times tid, og når du er færdig med at grille, kan CasusGrill enten smides i skraldespanden eller på bålet uden at efterlade spor.

”Der er tre aspekter, der gør, at vores grill adskiller sig fra andre engangsgrills. For det første er bæredygtighed en af grundpillerne i vores virksomhed. For det andet er der udførelsen: Dit design kan være nok så godt, men det er ligegyldigt, hvis funktionaliteten halter. Det tredje er sikkerheden; såsom udledning af varme. Man kan rent faktisk holde CasusGrill i sine hænder, mens den er tændt,” siger Carsten Nygaard Brøgger.

Lige nu afventer CasusGrill svar på tre patentansøgninger, og i mellemtiden leder virksomheden efter grossister og distributører ude i verdenen. Modsat den almindelige aluminiumsgrill bruger CasusGrill mindre kul, har en mere ensartet opvarmning, og udleder omkring 50% mindre CO2 sammenlignet med den traditionelle engangsgrill.

Den bæredygtige grill er derfor et godt bud på en vinder i kategorien Building Markets. CasusGrill bør dog vente lidt med at gøre plads i reolen, da konkurrencen fra de tre øvrige finalister hård. Læs mere om de andre tre finalister i Building Markets nedenfor:

 

Ambu® aScope™ 3

Ambu® aScope™ 3 er et engangsbronkoskop til hospitalsbrug, som indføres i patientens luftveje. Dette engangsudstyr gør indgreb i luftvejen enkle, sikre og omkostningseffektive.

Juryen siger

Vil du dele tandbørste med herren i hospitalssengen ved siden af? Nå, ikke. Hvorfor så dele bronkoskop? Det er baggrunden for Ambus lancering af Ambu® aScope™ 3. Bronkoskopet er en design idé, der udmærker sig ved sit potentiale for at at redefinere det marked, hvor Ambu allerede er en vigtig spiller. Her er nemlig tale om nyeste medlem af en hel familie af sterile engangsbronkoskoper med forskellige ydre diametre og forskellige størrelser arbejdskanal til intubationer og bronkoskopier. Engangsbronkoskoperne letter arbejdsgangene for sundhedspersonale, og patientens risiko for smitte med resistente bakterier reduceres, når hospitaler og klinikker skifter fra flergangs- til engangsbronkoskoper.

 

STORM SYSTEM®

Målet for OneA A/S med deres STORM SYSTEM® er at designe rene og minimalistisk udseende produkter i ekstremt høj kvalitet, at tage højde for alle produktbehov i moderne arkitektur, samt at udvikle én installationsring til al belysning og andre tekniske installationer.

Juryen siger

Markedet for Smart Home-teknologi og såkaldte Home Extensions er i vækst, og STORM SYSTEM® har potentiale til at blive en ny skandinavisk designsucces. Der er tale om et gennemarbejdet system, som designbehandler en velkendt installation, der reelt set består af et hul i loftet. Med udgangspunkt heri præsenteres en række teknologiske løsninger, som skal forsyne vores hjem med lys, musik, alarmer med mere, uden at det kommer til at ligne IT-afdelingen i en mellemstor virksomhed. STORM SYSTEM® udmærker sig ved at bygge på fleksibilitet, idet de mange forskellige installationer kan monteres i samme ring. Det er godt tænkt og elegant eksekveret.

 

GoMore

GoMore er et fællesskab og et marked for delebiler. Løsningen sætter mennesker i kontakt med hinanden, hjælper dem til at spare penge og gør køreturen mere miljøvenlig og sjov.

Juryen siger

De digitale blaffere udgør kernen i den fremadstormende succes GoMore. Det deleøkonomiske koncept er et eksempel på servicedesign, der udbreder, forenkler og optimerer den velkendte tradition for at fylde bilen og splitte benzinudgifterne. Her er tale om intelligent ressourceudnyttelse, der på én og samme tid kan medvirke til at reducere privatbilisme og lette adgangen til de områder i Danmark, der er svært tilgængelige med offentlig transport. Samtidig har virksomheden det seneste år trykket på speederen forretningsmæssigt med opdyrkningen af markedet for erhvervskørsel og en markant ekspansion i udlandet.