Artikel

Efter sprintforløb: Digitalisering kan spare tid for 80 procent af virksomheds ansatte

20/02 2019

Del her:

Pieter Mouritsen A/S deltog i et sprintforløb, og på bare fem dage løste de deres udfordring med digitalisering. Løsningen blev en app, der sparer arbejdstid brugt på administration. Forløbet, der frembragte ideen, hedder Sprint:Digital og er arrangeret af D2i-Design to innovate, Dansk Design Center og Developa.

 

Pieter Mouritsen A/S laver maskiner til brug på boreplatforme. I offshore-branchen er de kendt som en nytænkende virksomhed, og det ønsker direktør Pieter Mouritsen at holde fast i. Derfor deltog han og fire ansatte i Sprint:Digital, der er et fem dages forløb, hvor virksomheder bruger designmetoder til at finde digitale løsninger på deres problemer. For Pieter Mouritsen A/S handlede ugen om at nedbringe tid brugt på administrativt arbejde.

”Vores teknikere ude på boreplatformene noterer med kuglepen på papir. Det scanner de så ind og sender til vores kontor i Vejle, hvor vi taster det ind i systemerne. Processen involverer 80 procent af vores ansatte, og det tager rigtig lang tid. Derfor vil vi gerne digitalisere arbejdsgangen, så vi kan bruge tiden bedre,” forklarer direktør, Pieter Mouritsen.

I løbet af fem dage konkretiserede han og hans ansatte, hvad deres udfordring helt præcist var, hvorefter de idéudviklede og lavede prototyper. De kom frem til, at en app var løsningen. I appen vil teknikeren nemlig kunne indtaste oplysninger om service og reparation direkte fra boreplatformen og ind i systemet.

 

Lærerige værktøjer

D2i – Design to innovate og Dansk Design Center arrangerer sprintforløbet, mens designbureauet Developa er tovholdere i løbet af ugen. Projektet er offentligt støttet og i hvert forløb arbejder op til tre virksomheder intensivt fra mandag til fredag. Her får de hjælp til at tænke, som en designer gør i produktudviklingsfasen.

”Et sprint er spændende, lærerigt og til tider lidt frustrerende. Det er meget forskelligt fra, hvordan jeg og mine kollegaer arbejder til dagligt, men det har været en god uge, og vi er blevet passet godt på,” siger Pieter Mouritsen.

Han fortæller, at det var givtigt at være i et forum, hvor det var tilladt udelukkende at tænke i idéer. En arbejdsproces, som står i kontrast til hverdagen hos Pieter Mourtisen A/S, der er struktureret med fokus på effektivitet.

”Sprintet har givet os nogle værktøjer, som vi ikke havde i forvejen. Developa var gode til at forklare os de enkelte opgaver, og gøre dem tilgængelige, så vi kunne vi løse dem og evaluere undervejs. Det har givet en følelse af fremdrift, ” siger Pieter Mouritsen.

 

Søvnløse nætter

Pieter Mouritsen A/S deltog i et andet forløb med D2i – Design to innovate tilbage i 2014. Det resulterede i en serie af nytænkende produkter kaldet Blue Wolf, som gjorde virksomheden markedsledende indenfor sit felt. Siden da er Pieter Mouritsen A/S’s omsætning steget med 10 procent, hvilket, Pieter Mouritsens forklarer, er en flot bedrift i olie og gasindustriens.

”Designtænkning har ændret vores virksomhed fuldstændig. Tilgangen har så mange positive ting med sig, og vi bruger de designmetoder, vi har lært, til at gøre vores virksomhed stærkere, siger han.

Han er glad for, at han og de fire ansatte deltog i Sprint:Digital, og ovenpå en uges intensivt arbejde føler han sig udmattet.

”Jeg kan godt mærke, at jeg er ved at være træt. Efter de to første dage kunne jeg slette ikke sove om natten. Det sker ellers aldrig for mig, og jeg ved ikke lige, hvad det skyldes. Men efter onsdag, sov jeg godt igennem, ”

Onsdag var den dag i ugen, Pieter Mouritsen A/S fandt frem til at en app kunne være løsningen på deres problem.

 

Fakta om Sprint:Digital

Sprint:Digital er for små- og mellemstore danske virksomheder

Et sprint tager fem hele dage

Deltagelse kræver mindst tre ansatte, hvoraf en har beslutningskompetence.

Sprint:Digital er et offentligt støttet projekt, som tilbydes til en markant reduceret pris. Første sprint koster 25.000 kr. Andet sprint koster 15.000 kr. og tredje sprint 10.000 kr.

Designsprints er i flere år blevet anvendt hos Google Venture (GV) og er efterfølgende blevet udbredt og anvendt verden over som en hurtig og agil arbejdsmåde.

 

Fakta om Pieter Mouritsen A/S:

Designer, producerer og servicerer maskiner til olie- og gasindustrien

De udlejer hardware – eksempelvis kompressorer og generatorer, til brug på boreplatforme

Virksomheden har anvendt designtænkning i snart fire år

Pieter Mourtisen A/S blev etableret i 2003

Holder til i Vejle – 10 ansatte

 

Fakta om Developa

Bosat i Kolding

Leverer strategisk design og innovative løsninger

Designer produkter og serviceløsninger, nytænker forretningsmuligheder og kundeoplevelser.